Bachelor Pad 十里洋房

空間坪數|13坪 ,42m2

空間格局 |1臥房,1書房,客廳,餐廳,廚房,1衛浴

 

男屋主為單身的首購族,希望設計團隊能幫他重新規劃一個能夠跳脫傳統設計思維的單身男子空間。

小空間注重的是空間的穿透性和視覺的延伸性.首先是建議樓梯的配置要重新調整,於是將原有的木作結合系統櫃的樓梯拆除,改以手工鐵製的樓梯,在創造通透感之餘不忘呈現男性粗獷的風格.樓梯的第一層便是用石材延伸做電視的底座,也是可以當作樓梯下坐臥的平台使用.電視與在訂製的鐵件旋轉柱結合,方便從餐廳區塊觀看電視.樓梯側牆則是電視牆。上層為原有的夾層結構,為了LOFT的閣樓輕工業風與保留穿透感,同時又要有效的阻隔廚房油煙,於是在閣樓設置了一座矮書櫃兼具防護的功能,在書櫃檯面上便設計了一道鐵件摺門,可以依照需求把閣樓的空間作開闔的使用。

由於廚具靠近比較不受光的玄關區,特地選用較活潑的大片瓷磚做廚具立面,打亮入口空間,再用不銹鋼板做框景整合廚具的量體,金屬的質感營造獨特又帶有自我個性的氛圍。從客廳往下走一階便是靠採光的餐廳區,延續框景的手法,用深色木作框包覆窗戶與臥榻作整合,搭配壁燈和木百葉,讓單身的男業主在家也能享受一個人獨處、冥想的角落美學氛圍.從沙發區望去,特殊的背牆塗料一路延伸到臥榻區,視覺上空間變得更明亮開闊了。

The male owner, the first-time home buyer, and he bought a 10 years old apartment near his work, which has a ceiling height of 3.7m apartment. Although it is a small square, the space is also very tall. The room type is relatively long and narrow, with only one-sided daylighting from the street side.

 

The key point in a small space aim to have the penetration of the light and the extension of the space. The design team reconfigs of the staircase also raise the floor to refrains the staircase intruding into the entry corridor. The new staircase presents a masculine and rugged style while creating a sense of transparency. The first step of stair riser is made of stone extension as the base of the TV cabinet, and it can also be used as a platform for seating and platform for equipment. The TV is mounted to a the custom-made iron revolving column, which can be rotated to face the dining area and living room.

 

Going up the stairs is a mezzanine floor, which provides the bedroom space for the owner. A low bookcase at the bottom with bi-folding window system on top, not only has the function as a protection from falling, but also provides the privacy screen form common area.

 

The kitchen unit occupied a big volume in the space, as it is close to the entrance area which is less exposed to light, the more lively large tiles are specially used for the kitchen façade to brighten the entrance space, and the stainless steel plate is used to frame the scenery and integrate the kitchen utensils. The metal texture creates a unique and self-characteristic. The atmosphere.

 

One step down from the living room is the dining area, which is lit by daylight. It continues the framing technique from kitchen stainless steel. The dark frames are used to cover the windows and integrate with the couch.