Sense of Permanence 胡桃鉗 - 公主保護令

空間坪數|36坪 ,119m2

空間格局 |2臥房 , 1更衣室 ,客廳,餐廳,廚房,2衛浴,輕食區

 

業主一家人對於屋內的設計有著不同的喜好,或法式的優雅線條,或注入個性的輕工業水泥質感,兩者需相互協調。原有結構為SRC鋼骨,天花為男業主所喜歡水泥毛胚,與女業主喜愛的奶茶色在色調上達成冷暖調合,於是刻意保留客餐廳的毛胚天花,木作採奶茶色佐煙燻木皮為原本有個性的毛胚空間注入人文的暖意。

空間的界定除了用不同的天花造型做表達,客餐廳天花利用黑色的木作盒,巧妙的將燈具和灑水頭做崁入,冷氣與全熱交換氣管線也刻意安排與大樑的平形路線,強調天花的開闊感。同時也運用同色彩調性的花地磚,與天花木條走垂直路線,引導進門的視線,特意將內凹的廚房與公領域做連結,在沉穩的米灰色系中營造活潑開放的氛圍。廚房門片為簡化的法式線板帶出優雅質感,搭配具有個性的訂制天花燈盒和吊燈。

 

沿著長廊便是客浴的門片,門片造型為企口板的延伸,將客浴隱藏於企口板之後。在客浴空間裡,使用色彩活潑的幾何花磚,刻意延伸地板花磚上牆,與大理石磁磚做跳色,搭配男業主喜愛的格子鐵件門片,營造輕鬆的淋浴氛圍。由於業主兩個孩子皆在學齡前,正值活潑好動的年紀,大部份造型木作櫃多為弧形收邊,同時也柔化毛胚水泥色調的剛硬,天花角落也同時導成圓弧與木作做呼應。

 

睡眠使用的私領域延伸法式古典風格,色調為純淨白色為主,與公領域的輕工業混搭有所區別。為修飾床頭上方大樑,床頭優雅線板門片延伸至頂,並在床左右兩旁配置壁燈,方便業主就寢前的閱讀。主浴色調為基本的白灰黑搭配煙醺木皮的浴櫃,豐富的大理石紋理的壁磚佐金屬色配件,營造低調奢華的泡澡時光。

When this 119-square-metre apartment was handed over by the builder, it was an empty shell with bare steel and concrete structure. It was originally catered for a typical two-bedroom, two-bathroom layout. The public domain window was facing the mountain view and enjoyed excellent natural lighting. However, the location of the original kitchen ductwork was hidden around a corner near the back balcony. So the first priority is to relocate the kitchen to fit with the owner’s love for free-flowing family entertaining, while also allowing for soft, natural lighting to permeate the interiors.  Whilst open kitchen design makes the space brighter and more comfortable, and the sight penetrates, the female owner who needs to take care of the child for a long time can walk around the kitchen area with ease.


The female and male owner had different preferences for the interior design style, the female owner liked French elegant classic style while the male owner preferred the touch of rustic industrial characters, hence it was a challenge to mix both styles that can be coordinated with each other. Raw steel beans and concrete slabs were paired with smoked timber veneer, stone slab, custom joinery were selected in neutral tones, with pops of  color introduced through textile and furniture. The neutral tones were inspired by female owner’s love for the milk-tea color, which were used as base color from the kitchen joinery through to the storage cabinet behind the dining area.

As the owners had two small kids so it was important to provide a safe interior space that encouraged the kids to run around the public area with less sharp corners. The TV cabinet was curved out from the entry wall with a curved ceiling in turn echo the joinery below, while the timber floor helped to add warmth and slip resistance for kids’ bare foot. Along the main promenade down to the dining area, the white painted timber cladding panel functioned as a type of camouflages, especially guest bathroom door is made of the same panel so it seemed hidden away from the public domain. By repeating this panelling along the back all of dining area, the space achieved a sense of cohesion, adding warmth and seamless experience to the interior.

Timber flooring was used throughout the whole apartment to create a relax aesthetic. In contrast, the marble pattern tile slab on the island benchtop highlighted the kitchen area, and adding a sense of luxurious to neutral colour palate.

Come to the master bedroom, in contrast to the public area, French style lined door panels with storage behind were both practical and aesthetically sound. On one side of the bed a makeup table was built in to suit female owner’s daily skin care and makeup routine. In the master bathroom ensuite, a touch of brass accessories paired with marble patterned wall tiles to impart a feeling of elegance of tranquility.

Behind the hidden door, the guest bathroom boldly used the geometric patterned tiles with pastel colors to add a contrast, creating a stylish and colorful spatial experience.